De hengst die u heeft gekozen beschikt over diepvrieszaad?eicel

De merrie moet om de 6u worden opgevolgd. Dit verloopt als volgt:

  • Het zaad van de hengst wordt in de praktijk gestockeerd.
  • De merrie wordt bij u thuis gescand en opgevolgd tot wanneer ze ‘goed hengstig’ staat en een eicel heeft ontwikkeld die voldoende groot is.
  • De merrie wordt naar de praktijk gebracht waar ze om de 6u zal worden gescand tot de ovulatie plaatsvindt. Vervolgens wordt ze geïnsemineerd.
  • De drachtcontrole gebeurt 15 of 17dagen na de inseminatie afhankelijk van het aantal geövuleerde eicellen.

 

vruchtDe hengst die u heeft gekozen beschikt over vers of verdund zaad?

De merrie zal om de 24 of 48u worden opgevolgd naargelang waar ze zich in haar productieve cyclus bevindt. Wanneer de merrie ‘goed hengstig’ staat en een eicel heeft ontwikkeld die voldoende groot is, vragen wij u om het zaad te bestellen. U geeft ons een seintje als het zaad bij u thuis is geleverd en vervolgens komen wij zo spoedig mogelijk de merrie kunstmatig insemineren. De volgende dag wordt er gecontroleerd of de ovulatie effectief heeft plaatsgevonden. De drachtcontrole gebeurt eveneens 15 of 17dagen na de inseminatie afhankelijk van het aantal geövuleerde eicellen.

 

 

drinkenAls uw merrie op het punt staat van te veulenen, kan u de merrie steeds laten stallen bij ons. Zo kan de merrie van de nodige zorg worden voorzien. Zowel vóór, tijdens als na het veulenen. Vóór het veulenen zal de merrie dagelijks klinisch worden nagekeken. Ze wordt hierbij voorzien van een birth-alarm die ons tijdig zal verwittigen als het veulenen start. Op die manier zal het veulenen steeds onder begeleiding van één van de dierenartsen plaatsvinden. Na het veulenen worden zowel de merrie als het veulen nauwkeurig opgevolgd. Bij de merrie wordt gecontroleerd of ze voldoende moederinstinct en melk heeft om het veulen goed te voorzien en of de nageboorte snel genoeg en volledig afkomt. Daarnaast wordt het veulen eveneens goed in de gaten gehouden, met speciale aandacht tot de navel en de biestopname. Een snap foal test en de 'veulenspuitjes' worden hierbij standaard uitgevoerd. Over het algemeen, indien u uw merrie tot bij ons brengt om te veulenen, zullen wij er alles aan doen om van de geboorte van uw veulen een prachtig nieuw begin te maken.